HU
EN
DE
.

      
Fenomenul ESDESD (Electrostatic Discharge)- descărcare electrostatică; desemnează descărcarea rapidă a energiei electrice dintr-o sursă electrostatică; distribuția în mod egal a diferenței de potențial.


Prezența energiei electrice sau a descărcării acestuia pe componente electronice sensibile (ESDS) va afecta funcționalitatea componentului respectiv. Sensibilitatea relativă la ESD depinde de structura și de materialul componentului. Sensibilitatea crește în porporție inversă cu dimeniunea și în proporție egală cu viteza de funcționare a componentului.


Măsura încărcării statice depinde de umiditate și de felul materialelor aflate în fricțiune. Exemple: descărcarea electrostatică în momentul atingerii unui obiect din metal, a unui produs electronic (computer) sau observat în momentul strângerii de mână după mersul pe covor, pardoseală, parchetă laminată.

Ex. mersul pe covor:
umiditate 10-20% - 35000 V
umiditate 65-90% - 1500 V


Cea mai bună protecție ESD se obține prin combinarea acțiunilor de prevenire cu cele de asigurare a conducției adecvate (trecerii) a încărcărilor statice.